Keresőoptimalizálás design gomb SEO felirattal

A keresőoptimalizálás kapcsán gyakran merül fel a kérdés a vállalkozókban, honlap tulajdonosokban, hogy vajon a honlap dizájnja, a webdizájn mennyire befolyásolja a keresőben a helyezéseket? Befolyásolja-e egyáltalán, és ha igen, hogyan?

A helyzet az, hogy erre a kérdésre a rövid válasz: igen, befolyásolja. De nem szabad itt megállni, mert a valóságban ez az összefüggés egyáltalán nem azt jelenti, amit a többség a webdizájn és a keresőoptimalizálás témájában gondol.

Webdizájn, esztétika, áttekinthetőség és felhasználhatóság

Ha megkérdezel egy honlapkészítőt, de különösen egy dizájnert vagy egy grafikust a SEO és a webdizájn kapcsolatáról, akkor valószínűleg azt fogja mondani, hogy a világ legfontosabb dolga az, hogy mindig a legújabb trendeknek feleljen meg a honlapod, ezt várja el tőled a Google is.

A valóság ezzel szemben az, hogy nem kevés olyan honlapot tudok neked mutatni, ami semmilyen aktuális trendnek nem felel meg, akár internetes őskövületnek is nevezhető, és remekül teljesít a keresőben. De akkor hogy is van ez?

Ember, monitorok, webdesign
A webdizájnnak több aspektusa lehet

Mit is jelentenek ezek a szavak?

Mielőtt továbbmennénk, nézzük meg azt a 4 szót, amit az alcímben írtam: Webdizájn, esztétika, áttekinthetőség és felhasználhatóság. Nem véletlen ugyanis, hogy ezeket választottam – a cikk végére remélem számodra is kiderül, hogy miért.

  • A webdizájn a honlapok tervezése. Sajnos ez nagyon sokszor öncélú, és nem szól másról, mint valamilyen szempontból aktuálisnak kikiáltott trendek elvakult követéséről. Sokszor semmilyen valós statisztikai adat nincs amögött, hogy egy aktuális webdizájn irányzat milyen számokat képes produkálni akár a keresőoptimalizálás területén, akár úgy összesítve a vevőszerzésben.
  • Az esztétika itt most egyszerűen azt jelenti, ami kellemes a szemnek.
  • Az áttekinthetőség a keresőoptimalizálás és a honlapok szempontjából egyszerre jelenti a felhasználó és a keresőrobot (pl. Google) számára azt, hogy pontosan megérti, mi található a honlapon – ennek később még lesz jelentősége!
  • A felhasználhatóság (angol szakszóval User Experience vagy UX) itt annyit jelent, hogy a felhasználó – vagyis a látogató – mennyire érzi úgy, hogy neki szól a honlap, és mennyire könnyű számára azt a funkciót megtalálni, elérni és használni, amiért eredetileg a honlapra érkezett.

Keresőoptimalizálás és webdizájn

A rossz hírem az, hogy a tapasztalatok közül a fenti 4 tényező közül éppen a dizájn az, ami a leginkább hidegen hagyja a Google-t.

Semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy bármilyen aktuális trendnek megfelelni előnyt jelent a keresőben. Ezzel szemben rengeteg olyan honlapot lehet mutatni, amelyek akár 4-5 éve ugyanolyan, már akkor sem úttörőnek tekinthető dizájnnal működnek, és mégis képesek a saját területükön a vezetők között lenni a találati listán.

Vagyis maga a dizájn, a legújabb trendek követése önmagában semmilyen előnyt nem fog a honlapod számára jelenteni a keresőben.

Keresőoptimalizálás és webdizájn: az esztétika

Az esztétika egy más kérdés. Az esztétikus honlap szép, arányos, jó ránézni. Ez nem mérhető abszolút számokkal, és még kevésbé felel meg egy-egy dizájner sokszor akár önkényes gondolatainak.

Esztétikus ház
Az esztétikus nem feltétlenül felel meg a legújabb dizájn trendeknek

Az esztétikus honlap egyszerűen esztétikus. És az emberek többsége jól fogja magát érezni rajta, szívesen kattint rá, szívesen jön vissza, szívesen osztja meg. És ezek már mind olyan jelek, amelyeket a Google képes érzékelni, és egyre inkább figyelembe is vesz a helyezések kialakításánál.

Keresőoptimalizálás és webdizájn: az áttekinthetőség

Nem kevésbé fontos szempont az áttekinthetőség. Ha egy honlap az ember számára áttekinthető, akkor az is arra ösztönzi a látogatót, hogy ott maradjon, tovább böngésszen rajta, újra visszajöjjön. Mind-mind erősítő jelek a keresőoptimalizálás területén.

Ezzel szemben a nem áttekinthető honlap akár azonnali visszafordulásra késztetheti a keresőből érkező látogatók jó részét, ami pedig komoly negatív jelnek számít.

De ami szintén nagyon fontos, hogy a honlap mennyire áttekinthető a Google számára. Az elmúlt időszakban a keresőóriás rengeteg olyan változtatást vezetett be, amellyel egyszerűen hátrébb sorolja azokat a honlapokat, amelyek – szándékosan vagy figyelmetlenségből – valamely részüket nem engedik láttatni, letiltják a keresőrobotok elöl.

A letiltott források – még a Search Console-ban is van egy ilyen menüpont – ma már komolyan ronthatják a keresőbeli helyezéseket. Ezért, habár ezek emberi szemmel nem igazán részei a dizájnnak, mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy amit a felhasználónak láttatunk, azt a kereső is lássa!

Search Console letiltott források
A Google elöl letiltott források az egyik legnagyobb hátrány a webdizájn és a keresőoptimalizálás kapcsolatában

Keresőoptimalizálás és webdizájn: a felhasználhatóság

Végül de nem utolsósorban a felhasználhatóság – amely tulajdonképpen egyik alapvető célja kellene hogy legyen bármilyen felelős webdizájn és keresőoptimalizálási tevékenységnek.

Az öncélú dizájn ugyanis a legrosszabb dizájn. Bármi azonban, ami azt szolgálja, hogy a látogató felhasználóbarátnak érezze a honlapot (és legyünk őszinték, ezt egyedül a látogatónak és nem egy dizájnernek van joga eldönteni!), hasznos.

Ha a látogató nem találja meg, amit keresett, nem fogja a honlapot szeretni. Nem fog visszatérni (újra kattintani a keresőben), nem fogja megosztani, vagy azon ritka esetekben, amikor maga is honlaptulajdonos, nem fogja linkelni.

Ezzel szemben a felhasználóbarát honlap hamar nagy népszerűségre tehet szert, és a megosztások, keresőbeli kattintások, spontán belinkelések összességében felülmúlhatatlan jeleket adnak a Google számára, hogy a honlap jó. Márpedig a jó honlap a keresőben is jól fog szerepelni.

Keresőoptimalizálás témában további rengeteg hasznos anyagot olvashatsz a honlaprafel.hu oldalon.

Keresőoptimalizálás és a webdizájn

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.