Reszponzív (responsive) weboldal

Az okostelefonok és tabletek elterjedésével szükségessé vált, hogy a weboldal tulajdonosok lehetővé tegyék, hogy különböző felbontású eszközökön, ugyanazt a felhasználói élményt nyújtsák a látogatóknak.

Erre legjobb és legkézenfekvőbb megoldás a reszponzív weboldal, de sokan használnak egy szintén elterjedt lehetőséget, a mobil weboldalt.

Mobil weboldal, mobilra optimalizált weboldal

Mobil weboldal készítésekor a designer/fejlesztő egy teljesen külön weblapot készít mobiltelefonra. Tulajdonképpen duplikálja az eredeti honlap tartalmát egy olyan kinézetre, ami mobilon jól jelenik meg, s ezt egy aldomain alá tölti fel. Az aldomaines verzió általában m.domainnev.hu szokott lenni.

Mobil weboldal hátrányai

Ahogy írtam, duplikálásnak számít, ami semmilyen szempontból nem előnyös. Arról nem is beszélve, hogy tulajdonképpen 2 külön weboldalt kell elkészíteni, karbantartani, illetve a tartalmak frissítését is több felületen kell végezni.

Emellett hátránya még, hogy bár mobilon teljes felhasználói élményt nyújt, tablet-re és különböző mérető netbook-okra, notebook-okra nem nyújt megoldást. (Amilyen sok féle felbontású mobil létezik már, abban sem lehetsz biztos, hogy a mobilra készített weblapok minden fajta mobilon jól jelennek meg.)

Reszponzív weboldal

A mobil weboldallal szemben, a reszponzív weboldal (más néven: responsive webdesign) egyetlen egy verziót takar, nincsen szó duplikálásról, így nem csak praktikus, hanem gazdaságos is.

Ahogy csökken a kijelző felbontása, avval együtt az elemek leegyszerűsödnek, kisebbek lesznek, következő sorba csúsznak, s bizonyos részek teljesen el is tűnnek. Az egér megszűnik, az érintés veszi át a helyét, így figyelembe kell venni a linkek, kattintható elemek méretét és közöttük lévő távolságot.

A különböző felbontásokon megjelenő design-t, elrendezést mind meg kell tervezni, illetve figyelni kell arra, hogy ne csak megjelenjen valahogy, hanem felhasználóbarát is legyen.

Összegezve: Reszponzív weboldal előnyei

  • egyetlen weboldalt kell létrehozni
  • egyetlen weboldalt kell módosítani, bővíteni, karbantartani -> kisebb a hibázási lehetőség
  • nincs duplikálás
  • könnyebb hivatkozni rá
  • a linkek ereje nem oszlik több fele
  • mindenféle felbontáshoz igazodik, nem csak a mobilhoz
  • nincs szükség átirányításra
  • praktikus
  • rengeteg reszponzív sablon érhető el, legyen szó egyszerűbb ingyenes verzióról vagy komolyabb fizetős változatról.

Reszponzív weboldal hátrányai

Tulajdonképpen nem nagyon vannak hátrányai. Egyesek szerint valamivel lassabb egy reszponzív weboldal, mások szerint a weblap gyorsasága vagy lassúsága nem a reszponzivitáson múlik.

Ha már hátrányok, akkor mindenképp figyelj arra, hogy olyan szakemberrel készíttesd reszponzív weboldaladat, aki valóban ért is hozzá. Nézd meg a referenciáit, kérj terveket, s lásd rajta, hogy tudja mit miért csinál.

Reszponzív weboldal

Post navigation