Web hosting, szerverfarm

Ahhoz, hogy egy weboldal elérhetővé váljon bárki számára, először is szükség van egy tárhelyre, ahol el kell helyezni a weboldal fájljait, illetve regisztrálni kell egy domain nevet, amit beírva megjelenik a weblap.

Web hosting és webtárhely megoldások

Webtárhely bérlés

A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a honlapok elhelyezésére, hiszen a szolgáltatók már egy előre telepített, összeállított környezetet kínálnak, miközben nem kell foglalkozni az üzemeltetéssel, karbantartással. Általában egy könnyen kezelhető adminisztrációs panelen állíthatóak a fontos beállítások (pl. domain név átirányítás, e-mail postafiók kezelés, adatbázis kezelés, tartalomkezelő rendszer telepítés stb.). A weboldal tulajdonosok többségének ez az ideális választás honlapjuk elhelyezésére.

Webhosting saját szerveren – saját internetkapcsolattal

Csak profiknak, profi körülmények között! Ez esetben szükség van egy konfigurációra, ami kimondottan szerver üzemeltetésre lett összeállítva. Gondolni kell többek közt a non-stop megfelelő minőségű internetkapcsolatra, megfelelő sebességre, adatok tárolására, különböző szoftverek futtatására, vagyis szoftverkörnyezet kialakítására, a felhasználói igények kielégítésére (pl. nagy látogatottságnál ne omoljon össze a weboldal), biztonságra, adatmentésre, áramellátásra, megfelelő hőmérséklet biztosítására stb.

Webhosting saját szerveren – szerverfarmnál elhelyezve

Az előbb felsorolt problémák egy része eltűnik, ha nem otthoni vagy irodai környezetben, hanem egy kimondottan erre szolgáló hosting cég szerverfarmján történik a saját konfiguráció elhelyezése. Ez esetben adottak a megfelelő körülmények, de a konfigurációról és annak hatékony telepítéséről, beállításáról, mentésekről stb. gondoskodni kell.

Webhosting bérelt szerveren – szerverfarmnál elhelyezve

Ebben az esetben csak a megfelelő szoftverkörnyezetről kell gondoskodni, de ezt sok esetben kérésre – külön díj ellenében – akár a szolgáltató is elvégzi. Adott a megfelelő környezet, a megfelelő konfiguráció és a hosting cég feladata a stabil, biztonságos üzemeltetés.

Domain név

A domain név regisztrálását, domain regisztrátor cégek végzik. Webtárhely bérlés során általában 1 db domain név regisztráció benne foglaltatik a csomagban.

A domain név több részből tevődik össze:

www

A www alapvetően nem része a domain névnek. A www csak a domain név egy aldomain-je, amit a weboldal indításakor el kell dönteni, hogy használják-e vagy sem. Akkor van jól beállítva egy weboldal, ha www.sajatdomain.hu és sajatdomain.hu beírásakor ugyanaz a verzió jelenik meg. Ha www nélkül szeretnénk használni a domain nevet, akkor a www.sajatdomain.hu beírásakor egy átirányításnak kell történnie a sajatdomain.hu-ra.

sajatdomain

Ez az a rész, ami megkülönbözteti a saját domaint más domain-jától.

Domain végződés: .hu, .com, .eu stb.

Domain igénylés során lehetőség van különböző végződések regisztrálására. Magyarországon főleg a .hu-s domain neveket használják, de népszerűek a .com, .eu végződések is.

Web hosting, webtárhely

Post navigation