webshop, webáruház

Mi az a webáruház, más néven webshop?

Egy bolt az online világban, ahol tájékozódni, nézelődni, vásárolni lehet.

Hogyan épül fel egy webáruház?

Valamilyen webáruház motor működtet minden webshopot. Általánosságban elmondható, hogy egy webáruházhoz 5 alapvető oldal típusra van szükség:

  • Főoldal: nyitólap, ami fogadja a látogatót.
  • Kategória oldalak: ezek azok a gyűjtőoldalak, ahol valamilyen csoportosítás szerint csokorba vannak szedve a termékek.
  • Termék oldalak: egy adott termék adatlapja, ezen az oldalon szerepelnek a termék tulajdonságai, képei, kiegészítő termékek stb.
  • Kosár oldal: a látogató által megvásárolni kívánt termékek listája, tételesen felsorolva.
  • Pénztár oldal: a kosárban elhelyezett termékek tényleges megvásárlására szolgáló oldal.

Mit kell figyelembe venni az alap oldalak kialakításakor?

Főoldal

A látogatók nagy része erre az oldalra érkezik először. Néhány másodperc alatt el kell nyernie a látogató bizalmát, könnyű kezelhetőséget és átláthatóságot kell sugároznia. Meg kell szólítania a célpiacot, úgy, hogy azt érezze a látogató, hogy ez pont neki szól.

Kategória oldalak

A kategória oldalak segítik a látogatót abban, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban megtalálják azt a terméket, amit keresnek. Sokféle kategorizálás létezik, pl. használhatóság szerinti, méret szerinti, felhasználás szerinti kategorizálás. A legtöbb webshop esetében főleg egy fő szempont szerint szokták csoportokba gyűjteni a termékeket, és lehetőséget biztosítanak különböző feltételek szerinti szűrésre.

Termék oldalak

A termékek adatlapja arra szolgál, hogy átláthatóan, érthetően bemutassa az adott terméket és célja, hogy meggyőzze a látogatót a vásárlásról. Az általános gyári adatokon felül szerepelhetnek képek, rövid és hosszú leírások, amik segítenek a látogatónak a termék megismerésében. Jól látható helyen kell lennie a kosár gombnak, hogy elősegítse a vásárlást.

Kosár oldal

A kosár oldalon általában nem sok figyelmet elvonó információ jelenik meg. Célja, hogy a vásárló átnézhesse, mi mindent készül megvásárolni, illetve megerősítse vásárlási szándékát.

Mostanában már nem feltétel a regisztráció, így sok esetben felhasználói fiók létrehozása nélkül, egyszerűen és gyorsan lehet vásárolni.

Pénztár oldal

Ezen az oldalon tudja megadni a vásárló a megrendeléshez szükséges adatokat (számlázási név és cím, szállítási név és cím, fizetési mód, egyéb megjegyzés). Ekkor véglegesíti a látogató a vásárlását, ezért érthetőnek és átláthatónak kell lennie.

Webshop motorok

Léteznek kész webshop motorok, de bizonyos esetekben szükség lehet egyedi fejlesztésű webshop motorra.

Egyedi fejlesztésű webshop motor

Drága, viszont teljes mértékben az egyéni kéréseknek megfelelőre szabják a fejlesztők, így pontosan azt kapa a megrendelő, amit kér.

Kész – Ingyenes webshop motor

Testre szabása nem minden esetben egyszerű. Bár magának a webshop motornak nincsen költsége, támogatás sincsen hozzá. Egyedi funkciókkal fejleszthető, ahhoz viszont szakember szükséges. Megvannak az előnyei és egy kis ráfordítással egész jól összerakott webáruház lehet belőle, de mindenképpen egy kötöttebb, nem egyedi igények alapján megalkotott rendszerről van szó.

Kész – Bérelhető webshop motor

A nagyobb beruházás megelőzése végett jó megoldás lehet valamilyen bérelhető, havidíjas webáruház motor használata. Az ilyen webshopok általában pár óra alatt beüzemelhetőek és használatához nincs szükség magas szintű informatikai ismeretre, ráadásul támogatást is kapunk hozzá. Tipp: Webáruház bérlés – MagneShop

Webáruház, webshop

Post navigation