weboldal készítés, tervezés

Szeretnél egy weboldalt, de nem tudod kit bízz meg eme fontos feladattal, vagy hogy hogyan is indulj neki?!
Összeszedtem néhány szempontot, ami segítségedre lehet a választásban és ami alapján közelebb kerülhetsz egy jobb, átgondoltabb weboldal megvalósításához.

Statikus vagy dinamikus weboldal

Ma már egyre kevésbé kérdés, de azért még szép számmal találkozhatunk statikus weboldalakkal, így nem árt tisztázni mi a különbség a statikus és a dinamikus weboldal között.

  • Statikus weboldal: A struktúra és a tartalom állandó, elkészítése egyszerű, gyors, olcsó, de bármilyen módosításához programozói tudásra van szükség.
  • Dinamikus weboldal: egy jól elkészített dinamikus honlapot bárki tud módosítani, aktualizálni, aki minimális számítástechnikai ismeretekkel rendelkezik. Előnye még, hogy a látogatók kommunikálhatnak veled (vélemény, vendégkönyv, fórum).

Egyedi fejlesztésű vagy kész CMS rendszerre épülő weboldal?

  • Egyedi fejlesztés: sokkal drágább, mint egy hasonló tudású kész szoftver. Előnye viszont, hogy minden funkciót magadnak tervezhetsz meg és pontosan úgy fogják lefejleszteni az oldalt, ahogyan te kéred.
  • Kész CMS rendszer: a legtöbb weboldal tulajdonosnak elegendő egy már jól bevált motor használata (pl. wordpress, joomla, drupal, magento). A legtöbb egyedi kérést, funkciót – az adott motort jól ismerő – fejlesztő könnyen elkészít és még mindig sokkal olcsóbb, mint az egyedi fejlesztés.

Mire kell figyelni weboldal készítés során

Domain név, tárhely, szerver

Domain név: Beszédes, könnyen megjegyezhető domain nevet válassz. Kerüld a valamilyenbt.hu vagy vezetekkeresztnev.hu alternatívákat.

Magyarországon leginkább a .hu és .com végződéseket regisztrálják legtöbben, de lehetőség van bármilyen (pl. .info, .eu, .org vagy akár .de) végződésű domaineket igényelni.

Tárhely: A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Néhány kivételtől eltekintve, a weboldal tulajdonosok többségének ez a megfelelő választás. Javaslom, hogy megbízható tárhely szolgáltatót válassz, hiszen a weboldalad nem állhat le napokra, de még órákra sem. Ha szükség van rá, akkor szinte bármikor és gyorsan számíthass az ügyfélszolgálat segítségére.

Szerver: A szerver egy olyan számítógép, amely folyamatosan, napi 24 órában csatlakozik az internetre. Ez a számítógép biztosítja a weboldal működését, tárolja az adatokat és kezeli a különböző feladatokat. Fontos, hogy ha saját szerverben gondolkozol, akkor stabil gépet válassz és megbízható, jó nevű szerverterembe helyezd el. Hidd el, kifizetődik.

Webdesign

Mielőtt bárki nekiesne a design elkészítésének, először is meg kell tervezni a weboldalt. Sok szempontot figyelembe véve, előre el kell határozni, hogy miről szóljon a honlap, milyen menüpontok legyenek, milyen aloldalakat szeretnél, milyen funkciókra van szükség.

Bár sok weboldalkészítő egyben nagyon jó designer is, attól még ez két külön szakma. Lehet valaki nagyon jó sitebuilder vagy programozó, de nem ért a designhoz, illetve lehet valaki nagyon jó designer, aki szuper arculatot varázsol cégednek, de nem ért a kódoláshoz. A keresőoptimalizálásról és online marketingről nem is beszélve. Figyelj rá, hogy minden területen szakember foglalkozzon a weboldaladdal.

Amire alapvetően figyelned kell:

  • Bármilyen böngészőn nézve ugyanúgy jelenjen meg a weboldal, tehát böngésző-független legyen.
  • Mivel rengeteg felbontású eszköz került és kerül folyamatosan piacra – különböző méretű és felbontású okostelefonok, táblagépek, laptopok – ezért mindenféle eszközön jól kell megjelennie weblapodnak.

Szeretnél többet megtudni design témában?

Olvasd el milyen a jó webdesign és ismerd meg a sokak által elkövetett hibákat, hogy Te elkerülhesd őket.

Weboldal elkészítése, testreszabása, programozása

Végül, de közel sem utolsó sorban, az elfogadott design tervek, esetleges drótváz alapján elkezdhet készülni a weboldalad.

Akár egyedi fejlesztésről, akár valamilyen sablon használatáról legyen szó, mindenképpen folyamatos kapcsolattartás szükséges a weboldalkészítővel. Bizonyos kérdéseknél hatékony lehet pl. egy skype konzultáció, sokkal gyorsabb haladást tesz lehetővé, mint az e-mail váltás, ahol ráadásul könnyebb félreérteni egymást.

Weboldal készítés – utómunkálatok

Miután elkészült a weboldalad, fordíts kellő figyelmet a keresőoptimalizálásra és online marketingre.

Sok sikert kívánok új weboldalad elkészítéséhez!

Weboldal készítés

Post navigation